top of page
Etsi
  • Writer's pictureJoonas Miettinen

Mitkä ovat taitavan oppilaan ominaisuudet?

Päivitetty: 16. elok. 2022
Mitkä ovat taitavan oppilaan ominaisuudet? Taitava oppilas on ominaisuuksiltaan monipuolinen. Hänellä on kykyjä ja taitoja, joilla hän luo itselleen oppimisen tilan. Tuossa tilassa oppimista tapahtuu spontaanisti ja luonnollisesti.

Aloitetaan perustasolta. Taitavalla oppilaalla on kyky säädellä tunteita, vireystilaa, mielialaa ja mielentilaa. Hän on koko ajan tietoinen omista tunteistaan, ja siitä millainen vireystila hänellä on. Hän osaa rauhoittaa itseään esimerkiksi hengittämällä syvään tai tekemällä meditaatioharjoituksen. Hän tiedostaa mielentilan, onko se alhainen, masentunut, toiveikas, onnellinen? Hän osaa säädellä sitä esimerkiksi keskittymällä hengitykseen tai lyhyellä joogaharjoituksella. Hän voi pitää mielialastaan päiväkirjaa ja ymmärtää mitkä asiat siihen vaikuttavat. Seuraavaksi voisin mainita asenteen, motivaation, arvot ja vahvuudet. Oppilas osaa hyödyntää ja tunnistaa omia vahvuuksiaan. Hän on tietoinen siitä, mitkä luonteenvahvuudet hänellä on. Hänellä on kasvun asenne, hän tietää, että taidot voivat kehittyä ja ominaisuudet muuttua positiivisesti. Hän tietää, että opiskelun avulla hän voi saavuttaa tavoitteet. Hän tunnistaa omat arvot. Ja tiedostaa, että niitä toteuttamalla hänellä on hyvinvointiin ja menestymiseen paremmat mahdollisuudet. Lisäksi hänellä on korkea motivaatio. Hänellä on vastuu, vapaus, valta ja visio omasta oppimisestaan. Hän osaa kuunnella kuulokkeista tsemppaavaa musiikkia, käyttää power pose - harjoituksia ja huomata esimerkiksi omasta ryhdistään, että motivaatio on laskemassa.

Lisäksi oppilaan itsetunto on hyvä. Hänellä on itseluottamusta, itsearvostusta, hyvä itsehillintä ja itsetuntemusta. Hän tietää mitkä ovat hänen heikkoudet ja vahvuudet. Hän tietää, miksi hän arvostaa itseään ja mitä itseluottamus tarkoittaa hänelle. Hän tiedostaa nämä piirteet itsessään. Hänellä on kyky säädellä impulsseja, viivästyttää mielihyvää. Hän osaa hyödyntää itsemyötätunnoksi kutsuttua taitoa; halata itseään, silittää käsivarsia, kirjoittaa itselleen esimerkiksi myötätuntoisen kirjeen, jolloin hän ymmärtää paremmin itseään ja jaksaa paremmin. Lisäksi oppilaalla on ylipäätään hyvät ajattelu-, tunne-, tietoisuus- ja sosiaaliset taidot. Voiko näitä ominaisuuksia sitten opettaa ja valmentaa? Kyllä voi! Tutustu kognitiivisten ja sosioemotionaalisten taitojen oppimisvalmennus -kirjaan! Tehdään yhdessä Luonnollista Koulua!

1 091 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page