Olet varmasti miettinyt joskus, mitkä asiat vaikuttavat oppimiseen? Miten saada oppilas keskittymään? Olemaan pitkäjänteinen? Miten luoda ja valaa uskoa oppilaaseen? Miten saada hänet hyödyntämään vahvuuksiaan? Käsittelemään tunteita ja toimimaan ryhmässä hyvin?
Oppiminen on spontaani ja luonnollinen tapahtuma, sekä tila. Kun oppilas on niin sanotussa oppimisen tilassa, hän oppii parhaiten.
Mikä tuo oppimisen tila on?
Oppimisen tilaa voi verrata kitaralla soittamiseen. Kuvittele, että otat kitaran syliisi. Näet sen puusta tehdyn kopan, kaulan, kielet ja kielten virittimet. Näet, että virittämällä kieliä, saat ne vireeseen ja soimaan yhdessä. Kuvittele, että kitara on vertaus oppimisesta. Kun kielet ovat vireessä, kitara soi kauniisti ja harmonisesti. Sama tapahtuu oppimisessa. Kun tietyt osa-alueet säädetään kuntoon, oppimista tapahtuu kuin itsestään; oppimisen tila syntyy. Jos taas kielet eivät ole vireessä, kitara ei soi. Sama koskee oppimista. Jos esimerkiksi vireystila, tai vaikkapa asenne tai mieliala eivät ole säädeltynä oikein, oppiminen, joka on spontaani ja luonnollinen tila, muuttuu haastavaksi.
Kun taas oppilas valmennetaan oppimaan, hänellä on tällöin valmiuksia parempaan oppimiseen. Aivot ja keho on saatava responsiiviseen tilaan, jolloin oppilas kokee turvallisen tilan erehtyä ja oppia.
Oppimisen tila muodostuu näistä osa-alueista.
Uni, Ravinto, Sosiaalisuus, Liikunta Mieliala, Mielentila, Tunnetila, Vireystila Arvot, Vahvuudet, Asenne, Motivaatio Itsehillintä, Itseluottamus, Itsetuntemus, Itsearvostus
Millaisia työkaluja sitten tarvitaan oppimisen tilan valmentamiseen? Suurimmat oppimisen haasteet ovat mielessä, sekä kehossa tunteiden ja mm. vireystilan säätelyssä. Toisin sanoen oppilaille tarvitsee opettaa mielenhallintaa ja esimerkiksi tunteiden säätelyä. Konkreettisia valmennuskeinoja ovat tietoisuustaitoharjoitukset, tunnekortit, visualisointi, näytelmät, itsemyötätuntoharjoitukset, musiikin kuuntelu, päiväkirjan kirjoittaminen, tunnenallet, kannustavat videot ja tietenkin perusasiat kuten ruoka ja lepo.
Jos haluat koko luokan toimintakulttuurin muuttuvan myötätuntoiseksi, tehokkaaksi, ja haluat oppilaiden voivan hyvin, sekä menestyvän - kannattaa aloittaa kognitiivisten ja sosioemotionaalisten taitojen opettaminen ja valmentaminen.
Lue lisää oppimisen tilasta™ .
Mietitkö mistä aikaa kyseenomaisten taitojen harjoitteluun?
Kognitiiviset ja sosioemotionaaliset taidot, kuten tunne- ja sosiaaliset taidot mainitaan yli 5:ssä oppiaineessa ja 4 laaja-alaisen osaamisen osa-alueessa.
Niitä on siksi siis velvollisuus opettaa
Luonnollinen Koulu tarjoaa ytimekkään valmennusmallin, jonka avulla opetat näitä kaikkia taitoja
Luonnollisessa Koulussa valmennetaan oppilasta oppimaan oppimisen ja elämänhallinnan taidoissa FOURCORE® -oppimisvalmennusmallin avulla. Tule mukaan! Tehdään Suomeen yhdessä Luonnollisia Kouluja! Kiitos, kun luit blogin!
Comments