top of page
Etsi
  • Writer's pictureJoonas Miettinen

Keskittymiskyvyn lisääminen

Alakoulussa oppilailla saattaa olla heikko keskittymiskyky. Tämä voi näkyä impulsiivisena käyttäytymisenä, sekä oppimisessa heikkona kykynä seurata opetusta ja keskittyä opiskeluun. Keskittymiskykyä voi lisätä monella eri tavalla. Opettajan tehtävänä on tukea oppilaiden keskittymistä erilaisin keinoin. Yksi keino on valmentaa oppilaita tietoisuustaitoharjoitusten avulla.Tietoisuustaitoharjoituksia voidaan hyödyntää oppitunnilla koko luokan keskuudessa tai niitä voidaan harjoittaa tilassa, jossa voi olla rauhallisesti ja yksin. Oppilas voi mennä kuuntelemaan tietoisuustaitoharjoituksen esimerkiksi kuulokkeilla. Tietoisuustaitoharjoituksia löydätte sivulta www.luonnollinenkoulu.com


Havainnoinnin taito on tärkeä osa keskittymiskyvyn lisäämistä. Havainnointi tarkoittaa sitä, että suhtautuu omiin ajatuksiin, tunteisiin ja tuntemuksiin hyväksyvästi. Tätä voi harjoittaa esimerkiksi niin, että pistää silmät kiinni ja keskittyy hengitykseen, ja antamalla ajatusten tulla ja mennä.


Oppilaat voivat harjoitella myös huomikyvynhallintaa esimerkiksi suuntaamalla huomion kynttilään tai johonkin kappaleesen luokassa ja pitämällä huomiota yllä esimerkiksi 10 sekunnin ajan. Tällä tavalla keskittymiskykyä voi lisätä.


Keskittymiskyky on osa oppimista, siksi sen harjoittaminen on tärkeää. Tietoisuustaitoharjoituksia on tutkittu paljon. Niiden avulla oppilaat voivat paremmin ja harjoittavat oppimista. Voit löytää lisää tietoa keskittymiskyvyn lisäämisestä ja kognitiivisista taidoista Kognitiivisten ja sosioemotionaalisten taitojen valmennus alakoulussa - kirjasta.

169 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page